Sistemele de gestiune a bazei de date reprezintă un pachet de programe specializat pentru definirea, crearea, întreţinerea şi manipularea datelor pentru diverse aplicaţii, asigurând protecţia datelor faţă de accese neautorizate şi de anumite defecte de funcţionare. Modulul „Sisteme de gestiune a bazelor de date” prezintă concepte despre sisteme de gestiune a bazelor de date, construirea bazelor de date, introducerea de înregistrări în bazele de date și prelucrarea informaţiei din baze de date, permiţând astfel accesul utilizatorului la date printrun limbaj de nivel înalt, apropiat modului obișnuit de operare.
Elevul va acumula cunoştinţe teoretice și aplicative legate de utilizarea sistemelor de gestiune a bazelor de date. Studiind acest modul tehnicianul pentru suportul tehnic al calculatoarelor, va defini structura datelor, a relaţiilor dintre acestea, a condiţiilor de acces la datele din baza de date și seta drepturile de acces a utilizatorilor. Prin intermediul limbajului de manipulare va modifica, căuta, sorta şi edita înregistrările virtuale după care va crea şi utiliza obiecte ale bazei de date. Modulul este axat pe studierea sistemelor de gestiune a bazelor de date predominant relaționale, care asigură accesul simultan a mii de utilizatori la aceeași baza de date.
Față de modelele ierarhice și rețea, modelul relațional prezinta avantaje, precum independența logică și fizică, pune la dispoziția utilizatorilor limbaje ne-procedurale, optimizează accesul la date, îmbunătățește integritatea și confidențialitatea datelor, etc.