Conţinuturile incluse în structura modulului Limbaje de asamblare oferă elevilor cunoştinţe care le vor permite să-şi dezvolte abilităţi practice privind scrierea programelor mai eficiente în limbaje evoluante, deoarece cunosc ce se întîmplă la nivelul procesorului. Limbajul de asamblare reprezintă un limbaj de nivel coborât, care este oricum utilizat de compilatoarele de limbaje de nivel înalt la translatarea codului sursă din limbaj de nivel înalt în limbaj cod mașină, singurul pe care îl poate înțelege și executa calculatorul.
Există numeroase componente ale sistemului de operare și ale altor aplicații, considerate drept critice și performante care au fost și mai sunt realizate în limbaj de asamblare, deoarece aceste secvențe trebuie să consume cât mai puțin timp, și eventual, cât mai puțină memorie. Această performanță se realizează prin utilizarea cât mai eficientă a instrucțiunilor și structurii procesorului.
Studiul acestei discipline oferă elevilor cunoştinţe care le vor permite să-şi dezvolte abilităţi practice privind formarea unui raţionament coerent şi complet asupra modalităţilor de utilizare a limbajelor de asamblare la programarea sistemelor numerice de calcul, implementarea algoritmilor specifici domeniului ingineresc prin intermediul asamblorului.