Resursele fizice ale sistemelor de calcul contemporane posedă caracteristici tehnice extraordinare şi pot fi utilizate în cele mai diverse scopuri. Însă aceste resurse fără compartimentul logic de sistem (software de sistem) întâmpină dificultăţi majore în relaţiile cu mediul în care trebuie să funcţioneze. Acesta este motivul principal al creării sistemelor de operare, destinaţia cărora este administrarea (gestiunea, controlul) resurselor tehnice principale şi asigurarea unei interfeţe comode (plăcute, prieteneşti) între utilizator şi calculator.
Curriculumul modular „Sisteme de operare” este un document normativ şi obligatoriu pentru realizarea procesului de pregătire a tehnicienilor în învăţământul profesional tehnic postsecundar, care vor elabora diverse aplicații în conformitate cu sarcinile de lucru.
Scopul studierii acestui modul constă în formarea competenţei profesionale specifice privind dezvoltarea deprinderilor practice pentru înţelegerea modului de instalare, configurare, optimizare şi întreţinere a sistemelor de operare. De asemenea, modulul contribuie la formularea și la rezolvarea problemelor din domeniul sistemelor de operare.
Studierea modulului „Sisteme de operare” va contribui la formarea şi dezvoltarea de competenţe profesionale ce corespund nivelului patru de calificare:

  • cunoștințe faptice, principii, procese și concepte generale în domeniul tehnologiei sistemelor de operare; 
  • abilități practice necesare pentru instalarea, configurarea şi întreţinerea sistemelor de operare;
  • asumarea responsabilității pentru crearea unui mediu adecvat de muncă şi remedierea situaţiilor de risc. 
Competenţele formate şi dezvoltate în cadrul acestui modul vor fi necesare pentru comunicarea şi respectarea eticii profesionale în relaţiile cu utilizatorii calculatoarelor personale. De asemenea, ele vor fi de un real folos în activitatea profesională a tehnicianului de software, în special, în proiectarea aplicaţiilor de sistem ce folosesc intensiv serviciile oferite de sistemele de operare, precum şi în ocupaţiile legate de instalarea, configurarea şi întreţinerea sistemelor de operare pe calculatoarele personale utilizate în companii.