Componenta de formare a competenţelor profesionale generale

Este incontestabil locul și rolul pe care îl ocupă calculatorul în societate, în viața cotidiană și în munca fiecărui meseriaș. Utilizarea calculatorului și a tehnologiilor informatice în activitatea oricărei organizații este una tot mai accentuată. Această dinamică solicită cunoașterea unei serii de elemente fundamentale în domeniul calculatoarelor, a rețelelor de calculatoare și al celorlalte echipamente informatice utilizate. Tehnologiile informatice asigură o informare rapidă și exactă atât a utilizatorilor interni, cât și a celorlalți utilizatori. Astăzi, nimeni nu mai concepe activitatea oricărei entități fără a utiliza mijloace informatice necesare și alte programe destinate oferirii unui suport tehnic modern acestei științe.

Resursele fizice ale sistemelor de calcul contemporane posedă caracteristici tehnice extraordinare şi pot fi utilizate în cele mai diverse scopuri. Însă aceste resurse fără compartimentul logic de sistem (software de sistem) întâmpină dificultăţi majore în relaţiile cu mediul în care trebuie să funcţioneze. Acesta este motivul principal al creării sistemelor de operare, destinaţia cărora este administrarea (gestiunea, controlul) resurselor tehnice principale şi asigurarea unei interfeţe comode (plăcute, prieteneşti) între utilizator şi calculator. Curriculumul modular „Sisteme de operare” este un document normativ şi obligatoriu pentru realizarea procesului de pregătire a tehnicienilor în învăţământul profesional tehnic postsecundar, care vor elabora diverse aplicații în conformitate cu sarcinile de lucru. Scopul studierii acestui modul constă în formarea competenţei profesionale specifice privind dezvoltarea deprinderilor practice pentru înţelegerea modului de instalare, configurare, optimizare şi întreţinere a sistemelor de operare. De asemenea, modulul contribuie la formularea și la rezolvarea problemelor din domeniul sistemelor de operare.

Rolul modulului ” Tehnologii multimedia ” constă în formarea competenţelor şi abilităţilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru. Studiul acestui modul face ca elevii să se familarizeze cu noţiunile, metodele şi tehnicile specifice utilizării astfel încît acesta să devină un instrument curent de lucru, deosebit de util, atît în abordările practice ale celorlalte discipline – pe parcursul anilor de studiu, cît şi în activitatea ulterioară – după absolvirea studiilor.

Tehnicianul pentru exploatarea și deservirea tehnicii de calcul se implică sub îndrumare în procesul de tehnologii multimedia. Viitorul specialist se informează despre modalităţi de manipulare a datelor din baza de date.

 La finalizarea modulului, elevul va fi capabil să:

−        Instaleze tehnologii multimedia;

−        actualizeze informaţia din tehnologii multimedia;

−        recupereze informația din tehnologii multimedia.